Blue Flower
Persbericht

Arnhem, 27 juni 2016

Op 3 juni werd de derde editie van het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) geopend door May-Britt Mobach (Amayzine) en een spectaculaire openingsact van Introdans. Het was de aftrap van een editie die nu al vele harten van mode- en designliefhebbers in Nederland heeft weten te veroveren.

Drie succesvolle weken

FDFA is inmiddels drie weken in volle gang. Verschillende evenementen zoals de ArtEZ graduation shows, de Nacht van de Mode, modeshows van de Modevakschool en Rijn IJssel, Get Fed Art Fair, Men’s Saturday en allerhande kleine evenementen, lezingen en exposities zijn voorbij gevlogen of lopen nog. De fascinerende programmaonderdelen van FDFA wisten tot nu toe in totaal meer dan 30.000 bezoekers naar Arnhem te trekken. Met de ArtEZ finals, de Arnhemse Stockdagen, Cirque de la Liberté en de exposities Parelgoud en Food Under Construction nog in het verschiet, durft de organisatie nu al voorzichtig te spreken over een geslaagde derde editie.

Een opening met de blik vooruit

De opening van FDFA op 3 juni, in de hoofdlocatie PLINT26, werd uitermate goed bezocht. Grafisch designers, mode- en productontwerpers, pers, sponsoren en andere belanghebbenden waren aanwezig op de feestelijke opening. De aanwezigen genoten van hun gin tonics terwijl DJ Fashionpack (Bas Kosters & Shirley Hart) zorgde voor modische melodieën. May-Britt Mobach wist Arnhem als modestad in het zonnetje te zetten met haar openingswoord waarna de organisatie achter State of Fashion 2018 bekend werd gemaakt. Als kers op de taart werd tijdens de opening van FDFA aangekondigd dat José Teunissen de curator zal worden van de ‘nieuwe Mode Biënnale’ State of Fashion.

De openingsdag werd afgesloten met het feest ‘Salon des Refusés’, georganiseerd door de modelabels Maison the Faux en Hul lè Kes. Voor deze gelegenheid werd de Arnhemse gay-sauna ‘Steamworks’ omgetoverd tot een creatieve hotspot waar de creativiteit van Arnhem volop werd gevierd. Met verschillende performances en als hoofdact het DJ-duo ‘DOPPELGANG’ was de openingsdag van FDFA meer dan een groot succes.

Modeopleidingen van Arnhem op de catwalk

FDFA startte deze editie met maar liefst tien modeshows. Zoals inmiddels gebruikelijk begon het festival met de eindexamenpresentaties van de ArtEZ-modestudenten, ditmaal in het Elektrum net buiten de Arnhemse binnenstad. Op het IPKW-terrein presenteerde Modevakschool HJS en de opleiding Fashion & Design Support van Rijn IJssel hun werk. Rijn IJssel introduceerde hun nieuwe, excellente, leerroute met een presentatie van de collectie RYN Inspired. Duizenden mensen bezochten het eerste geslaagde weekend van FDFA.

Nog volop Mode en Design in Arnhem

Nog tot en met 3 juli staat de Gelderse hoofdstad in het teken van mode en design. Afgelopen weekend werden de Arnhemse Stockdagen georganiseerd. Meer dan 130 ontwerpers uit heel Nederland verkochten hun voorraden. Het circustheater Cirque de la Liberté brengt verschillende voorstellingen, aangekleed met hulp van Arnhemse ontwerpers en kunstenaars. Vanaf volgende week starten de ArtEZ Finals exposities en staat PLINT26 in het teken van food design tijdens ‘Food Under Construction’. In Museum Arnhem is de tentoonstelling ‘The Journey of Bas Kosters’ te bezoeken en zal vanaf dit weekeinde de expositie ‘Parelgoud’ te zien zijn vol met prints en dessins van verschillende modeontwerpers.

Arnhem bruist van creatieve energie. Dankzij de vele creatieve opleidingen op MBO-niveau, op de HAN en kunsthogeschool ArtEZ, ontwikkelt Arnhem zich steeds meer tot creatieve hotspot van Oost-Nederland. De stad staat in de top drie van Nederlandse steden als het gaat om de werkgelegenheid in de creatieve sector en ook internationaal staat Arnhem bekend om zijn modeontwerpers en industrieel en grafisch designers. Om het creatieve klimaat verder te ontwikkelen heeft Arnhem het Coehoorngebied aangewezen als ‘creatieve’ wijk en broedplaats voor creatief talent.